A petició de la seva directora, Laia Manresa, farem una projecció especial de CASA REYNAL i comptarem amb la seva presència. La mort de la seva àvia la porta a tornar a la casa on va néixer a Bellvís, al Pla d’Urgell. A través de la memòria de la pròpia casa, rescata la història familiar abans que la propietat es vengui. Un relat molt proper i emotiu que forma part de la nostra història col·lectiva recent. Us animem a venir a tots aquells que us la vau perdre el mes de gener.
Catalunya, Espanya (2024). 90 minuts
V.O. Català
:: La història
Després de la mort de l’àvia de la directora, la seva mare decideix vendre Casa Reynal, la casa pairal situada a Bellvís, al Pla d’Urgell. Amb la seva família es desplaça fins allà per tancar la casa. Mentre endrecen armaris i fan caixes, es van trobant amb rastres del passat familiar i la directora decideix rescatar la biografia de la padrina, marcada pel seu viatge migratori del camp a la ciutat i per la mort del seu fill petit quan tenia vuit anys. És l’inici de la primavera i les orenetes, que fan niu al pati des de fa anys, acaben d’arribar. En realitat, la família fa el mateix que elles: tornar al lloc dels seus orígens. Aquest retorn esdevé un viatge íntim en el temps, que enllaça la història privada de tres generacions amb la nostra història col·lectiva recent.
:: La direcció
Laia Manresa, 1973, guionista i directora documental, ha desenvolupat la seva carrera professional centrant-se en l’escriptura documental per a cinema. Alguns títols destacats de la seva filmografia són De nens (2003), Veinteaños no es nada (2004), Més enllà del mirall (2006) o Idrissa, crònica d’una mort qualsevol (Xavi Artigas i Xapo Ortega, 2018). L’any 2010 s’estrena en la direcció amb la pel·lícula documental per a cinema Morir de dia i a partir de llavors combina els guions amb la realització audiovisual. També treballa com a editora de guions i assessora creativa de guió. Des de l’any 2013, és professora de la Universitat de Barcelona, primer al grau de Comunicació Audiovisual i posteriorment al Màster de Guió Audiovisual, organitzat juntament amb la Universitat de Lleida i el GAC (Guionistes Associats de Catalunya). Des de l’any 2017 imparteix cursos i tallers d’escriptura documental i acompanyament creatiu en diversos centres.
:: Fitxa tècnica
Direcció: Laia Manresa
Producció: Films de l’Orient i Video Profilmar
Cinematografia: Lucía Venero i Carles Gusi
Edició: Sergi Dies
So: Elena Coderch
Distribució: DocsBarcelona Distribution
:: Premis i festivals
- DocsBarcelona, Secció Docs&Cat, 2024
- Galacticat, Premi del Públic a Millor Llargmetratge, 2024